Efektywne zarządzanie Gastronomią w cyklu operacyjnym poprzez kontrolę kosztów
Cel szkolenia
Celem takiego szkolenia jest zapoznanie się uczestników z metodami kontroli kosztów jak również właściwego interpretowania wyników, które umożliwiają podejmowanie strategicznych decyzji w zarządzaniu gastronomią.
Korzyści dla uczestników:
Korzyści płynące ze szkolenia to perspektywiczne spojrzenie na koszty w procesie zarządzania. Sztuka oceny i analizy kosztów, wskaźników. Nabycie umiejętności skutecznego wyciągania wniosków w celu podejmowania decyzji w procesie operacyjnym.
Grupa docelowa:
Szkolenie kierowane jest przede wszystkim do managerów gastronomii, szefów kuchni, właścicieli restauracji i firm cateringowych oraz wszystkich osób które pragną efektywniej zarządzać biznesem gastronomicznym
Tematyka szkolenia
1. Charakterystyka rynku gastronomicznego
- Typy jednostek gastronomicznych
- Konsekwencje podziały
- Charakterystyka produktu
- Rzeczowe i nierzeczowe składniki średniego czeku
- Godziny otwarcia restauracji
- Elastyczność popytu
- Struktura kosztów
- Zarządzanie kosztami w cyklu operacyjnym
2. Rachunek zysków i strat
- Struktura rachunku zyski i strat
4. Kategorie kosztów
- Zachowanie się kosztów w zależności od wielkości sprzedaży
7. Ustalanie cen
- Metoda koszt plus zysk
- Ustalanie cen dla nowej restauracji
8. Analizy
- Analiza popytu i zyskowności pozycji w menu
- Analiza rezultatów finansowych i operacyjnych
- Inwentaryzacja
9. Raport statystyczny zużycia produktów
- Informatyczne narzędzia wspierania sprzedaży i kontroli kosztów – formy raportów, rodzaje raportów
- Elementy zarządzania kosztami – zarządzanie czasem, układanie grafików, wpływ funkcjonalności restauracji na koszty, wyposażenie restauracji
- Zarządzanie Gastronomią – obsługa gości, sugestywna sprzedaż, rozwiązywanie trudnych sytuacji z gośćmi
Metody prowadzenia szkolenia:
Szkolenie prowadzone jest w formie warsztatów merytorycznych. Zagadnienia omawiane podczas szkolenia poparte są przykładami/zadaniami, które rozwiązują sami uczestnicy.
Zamów szkolenie
Jeśli masz jakieś pytania co do naszej oferty, nasz dział szkoleń chętnie udzieli Ci wszelkich niezbędnych informacji
Wyślij zapytanie
Dział szkoleń
Osoba do kontaktu:
Barbara Patrejko
tel: 514-337-237
szkolenia@ceib.com.pl