Mistrzostwo w usługach hotelowych
Szkolenie prowadzone jest dla zespołów pracujących w hotelach w grupie do 15 uczestników i trwa od 8 do 16 godzin. Odbywa się w sesji jednodniowej lub dwudniowej. Składa się z pięciu części, a każda z nich z wykładu, krótkiego (5 do 10 minut) ,ćwiczeń polegających na wspólnej inscenizacji zachowań, quizu, filmu
„Mistrzostwo w usługach hotelowych” jest programem motywacyjnym z elementami technik sprzedażowych dedykowanym dla osób zawodowo związanych z biznesem usług hotelowych na rzecz wymagających Gości indywidualnych i instytucjonalnych. Szkolenie ukierunkowane jest na rozwój umiejętności osobistych i zawodowych w obszarze etykiety profesji Hotelarza. Prezentowana wiedza ułatwia budowę profesjonalnego oblicza zawodu, którego misją jest piękna obsługa i zjednywanie sobie Gości do współpracy. Uczestnik ma możliwość obserwacji własnych zdolności oraz budowania relacji z innymi ludźmi. Poznaje ważne zasady obowiązujące w obszarze usług hotelowych. Trenuje formy stanowczości w sytuacjach wymagających takiej postawy. Celem treningu jest poznanie warsztatu pracy profesjonalistów w dziedzinie obsługi Gości, która ma za zadanie budowę solidnego fundamentu do realizacji zamierzonej misji i wizji hotelu. Drugim obszarem są zagadnienia związane z rozwojem umiejętności osobistych tj emocje, komunikacja z innymi ludźmi, kształcenie technik sprzedaży usług. Uczestnicy szkolenia ćwiczą umiejętności, które wymagają szybkiej i odpowiedzialnej reakcji w codziennej pracy na rzecz Gości. Elementy etykiety biznesowej w relacjach z innymi ludźmi to wskazówki jak postępować by wywrzeć dobre wrażenie na ludziach o różnych cechach osobowości tak, aby być postrzeganym jako osoba lojalna i godna do długofalowej współpracy.
Tematyka szkolenia
1. Jakość hotelu postrzegana przez Gości
- Źródła poszukiwania jakości
- Dbałość zespołu o wizerunek hotelu
- Rola pracowników działu recepcji hotelu w kształtowaniu pozytywnych i estetycznych wrażeń
2. Współpraca z różnymi działami hotelu
- Praca zespołowa (dotyczy różnych działów w hotelu)
- Budowanie pozytywnych relacji z innymi ludźmi
- Bariery we współpracy
3. Komunikacja interpersonalna
- Prawdziwe potrzeby i oczekiwania ludzi
- Umiejętność słuchania
- Sztuka przepraszania
- Sztuka mówienia NIE
4. Elementy sztuki obsługi Gościa i Savoir Vivre
- Kultura słowa i gestu
- Nietypowe sytuacje w relacjach z Gościem (niegrzeczni goście, problemy z rezerwacją, gość pokrzywdzony przez hotel, kradzież, zapobieganie nasilającym się oczekiwaniom itd.)
5. Skuteczne techniki sprzedaży w dziale recepcji
- Prowadzenie skutecznych rozmów sprzedażowych
- Praktyczna wiedza jak sprzedawać lepiej i więcej
- Techniki skutecznej argumentacji
- Up-selling. Koncepcja sprzedaży dodatkowej
Zamów szkolenie
Jeśli masz jakieś pytania co do naszej oferty, nasz dział szkoleń chętnie udzieli Ci wszelkich niezbędnych informacji
Wyślij zapytanie
Dział szkoleń
Osoba do kontaktu:
Barbara Patrejko
tel: 514-337-237
szkolenia@ceib.com.pl