Kucharz / Kucharka – kurs w zakresie podnoszenia kwalifikacji
Cele szkolenia:
Doskonalenie wiedzy kulinarnej, podwyższanie umiejętności zawodowych w zakresie przygotowywania, przyrządzania, prezentacji i aranżacji potraw w serwisie kulinarnym oraz osiągnięcie większego zaufania we własne możliwości.
Zakładane rezultaty miękkie:
Nabycie umiejętności prezentacji potraw w serwisie kulinarnym, umiejętność analizowania wykonywanych czynności związanych z zawodem, wyrobienie umiejętności przewidywania i wyprzedzania faktów. Nabycie umiejętności rozwiązywania problemów powstałych w miejscu pracy oraz umiejętność wykorzystania nowoczesnego sprzętu kuchennego i technologii.
Zakładane rezultaty twarde:
Doskonalenie wiedzy kulinarnej, rozszerzenie wiedzy na temat zasad żywienia, wiedza na temat radzenia sobie ze stresem. Nabycie wiedzy na temat umiejętności poruszania się po lokalnym rynku pracy oraz powiększenie wiedzy na temat umiejętności relacji międzyludzkich.
Tematyka szkolenia
Dział 1
- Najważniejsze stopnie wiedzy kulinarnej
- Podstawowe techniki gotowania
- Rodzaje i odmiany sosów
- Sposoby i techniki sporządzania sosów, Sos: warzywny z oliwą, majonezowy, jajeczny, winegret
- Sposoby i techniki sporządzania sosów, Sos: ciemny pieczeniowy, jasny, rybny, jajeczny z masłem
- Zioła świeże i przyprawy – znajomość i umiejętność zastosowania ich w potrawach
- Rodzaje i odmiany zup
- Sposoby i techniki sporządzania zup
- Fumet z kaczki z estragonem i krutonem parmezanowym, krem z marchwi z wermutem, cytrynowa zupa kokosowa
Dział 2
- Przystawki zimne i gorące
- Techniki sporządzania i aranżacji dań zimnych
- Comber z sarny marynowany w miodzie sosnowym, rozmarynie i żubrówce serwowany z marynowanymi prawdziwkami
- Plastry surowej polędwicy z rakami, marynowanej w soli morskiej z twarogiem warzywnym i sałatką ze świeżych ziół
- Pasztety rybne, mięsne
- Glazurowanie, żelowanie
- Pasztet z łososia z pistacjami i bazylią
- Pasztet z sandacza po polsku z rodzynkami, jajkiem na twardo, i koperkiem
- Sałaty, sałatki, surówki i dania warzywne
- Przygotowywanie i sporządzanie sałat
- Czerwona cykoria z włoskimi orzechami i fetą
- Biała cykoria z wędzonymi szprotkami, suszonymi pomidorami, oregano i parmezanem
- Zastosowanie sosów zimnych, ziół świeżych
- Mięsa, owoce morza – sposoby przygotowywania
- Rost beef w musztardzie z krewetkami, warzywami i sosem homarowym z whisky
Dział 3
- Mięsa, owoce morza – trendy i techniki w serwisie talerzowym
- Przygotowanie produktów do zajęć praktycznych – obróbka wstępna
- Dania z ryb i owoców morza
- Różne sposoby i techniki przyrządzania ryb
- Sałata z rukoli i szpinaku z kalmarami smażonymi w oleju sezamowym, kurkumie, czosnku i chili
- Sandacz pieczony w cieście filo z konfiturą z czerwonej cebuli
- Najnowsze trendy kulinarne w sporządzaniu ryb i owoców morza
- Pomidorowe risotto z krewetkami, szałwią i parmezanem
- Stek z łososia pieczony z prawdziwkami, karotką, w sosie holenderskim
- Najnowsze techniki i technologie w sporządzaniu ryb i owoców morza
- Szyjki rakowe duszone z suszonymi śliwkami majerankiem, chili i pieczonym czosnkiem podane z kopytkami
Dział 4
- Dania z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i dziczyzny
- Beef Welighton, sos pieprzowy z Porto
- Confite de canarie – duszone udka kacze z jabłkami, w majeranku i czosnku
- Giczka cielęca w rosole z warzywami
- Filet Mignon z sałatką z melona z parmezanem, chlli i kaparami, sos rozmarynowy
- Dania z ziemniaków, ryżu, makaronu i produktów zbożowych
- Ziemniaki zapiekane z tymiankiem w słodkiej śmietanie
- Pilaw z kaszy perłowej z warzywami, curry i kolendrą
- Makaron „Carbonara” i „Alfredo” z kurczakiem
9. Cross i up-selling. Aktywne.
- Przygotowanie produktów do zajęć
- Desery na ciepło: Naleśniki Zuzanny w sosie pomarańczowym
- Brzoskwinie w z migdałowym „Szodonie”
- Francuskie pierożki nadziewane jabłkami, bakaliami i lodami waniliowymi
- Mus czekoladowy z owocami cytrusowymi
- Czerwone grapefruity zapiekane w migdałowym zabajone z lodami waniliowymi i płatkami migdałów
- Relacje międzyludzkie
Zamów szkolenie
Jeśli masz jakieś pytania co do naszej oferty, nasz dział szkoleń chętnie udzieli Ci wszelkich niezbędnych informacji
Wyślij zapytanie
Dział szkoleń
Osoba do kontaktu:
Barbara Patrejko
tel: 514-337-237
szkolenia@ceib.com.pl