Dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w krajach rozwiniętych. Odpowiednia dieta powinna stanowić integralny sposób leczenia schorzeń kardiologicznych (nadciśnienie, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca). Właściwy dobór produktów spożywczych oraz wprowadzenie do diety związków bioaktywnych przynosi wymierne korzyści w opiece nad pacjentem.
Cele szkolenia:
Zwiększenie efektywności farmakoterapii chorób układu krążenia. Podniesienie standardów opieki nad pacjentami w przychodni i szpitalu
Grupa docelowa:
Lekarze, dietetycy, pielęgniarki.
Tematyka szkolenia
1. Normy żywienia
- Zapotrzebowanie na składniki odżywcze
- Zapotrzebowanie na energię
2. Dietoterapia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca
- Cholesterol i jego rola w rozwoju chorób układu krążenia
- Rola tłuszczu w patofizjologii miażdżycy
- Rola kwasów omega -3 w profilaktyce
- Błonnik pokarmowy jako sprzymierzeniec walki z hipercholesterolemią
- Rola fitosteroli w diecie osób z miażdżycą
3. Dietoterapia nadciśnienia
- Rola diety w rozwoju choroby nadciśnieniowej
- Dobór pokarmów dla osób z nadciśnieniem
- Dieta ubogosodowa i bogatopotasowa
4. Diety w chorobach układu krążenia
- Dieta DASH
- Dieta Śródziemnomorska
5. Suplementy diety i żywność funkcjonalna w chorobach układu krążenia
- Rola i wybór suplementów diety
- Związki bioaktywne w produktach roślinnych
Metody, techniki, narzędzia szkoleniowe:
Szkolenie ma charakter warsztatowy, prowadzone jest aktywnymi metodami angażującymi wszystkich uczestników zarówno podczas mini wykładów, ćwiczeń grupowych.
Zamów szkolenie
Jeśli masz jakieś pytania co do naszej oferty, nasz dział szkoleń chętnie udzieli Ci wszelkich niezbędnych informacji
Wyślij zapytanie
Dział szkoleń
Osoba do kontaktu:
Barbara Patrejko
tel: 514-337-237
szkolenia@ceib.com.pl