Kucharz / Kucharka – kurs w zakresie podnoszenia kwalifikacji

Cele szkolenia:

Doskonalenie wiedzy kulinarnej

Podwyższanie umiejętności zawodowych w zakresie przygotowywania, przyrządzania, prezentacji i aranżacji potraw w serwisie kulinarnym

Osiągnięcie większego zaufania we własne możliwości


Zakładane rezultaty miękkie:

Nabycie umiejętności prezentacji potraw w serwisie kulinarnym

Umiejętność analizowania wykonywanych czynności związanych z zawodem

Wyrobienie umiejętności przewidywania i wyprzedzania faktów

Nabycie umiejętności rozwiązywania problemów powstałych w miejscu pracy

Umiejętność wykorzystania nowoczesnego sprzętu kuchennego i technologii


Zakładane rezultaty twarde:

Doskonalenie wiedzy kulinarnej

Rozszerzenie wiedzy na temat zasad żywienia

Wiedza na temat radzenia sobie ze stresem

Nabycie wiedzy na temat umiejętności poruszania się po lokalnym rynku pracy

Powiększenie wiedzy na temat umiejętności relacji międzyludzkich


TEMATYKA:

Dział 1

  • Najważniejsze stopnie wiedzy kulinarnej
  • Podstawowe techniki gotowania
  • Rodzaje i odmiany sosów
  • Sposoby i techniki sporządzania sosów, Sos: warzywny z oliwą, majonezowy, jajeczny, winegret
  • Sposoby i techniki sporządzania sosów, Sos: ciemny pieczeniowy, jasny, rybny, jajeczny z masłem
  • Zioła świeże i przyprawy – znajomość i umiejętność zastosowania ich w potrawach
  • Rodzaje i odmiany zup
  • Sposoby i techniki sporządzania zup
  • Fumet z kaczki z estragonem i krutonem parmezanowym, krem z marchwi z wermutem, cytrynowa zupa kokosowa

  • Dział 2

  • Przystawki zimne i gorące
  • Techniki sporządzania i aranżacji dań zimnych
  • Comber z sarny marynowany w miodzie sosnowym, rozmarynie i żubrówce serwowany z marynowanymi prawdziwkami
  • Plastry surowej polędwicy z rakami, marynowanej w soli morskiej z twarogiem warzywnym i sałatką ze świeżych ziół
  • Pasztety rybne, mięsne
  • Glazurowanie, żelowanie
  • Pasztet z łososia z pistacjami i bazylią
  • Pasztet z sandacza po polsku z rodzynkami, jajkiem na twardo, i koperkiem
  • Sałaty, sałatki, surówki i dania warzywne
  • Przygotowywanie i sporządzanie sałat
  • Czerwona cykoria z włoskimi orzechami i fetą
  • Biała cykoria z wędzonymi szprotkami, suszonymi pomidorami, oregano i parmezanem
  • Zastosowanie sosów zimnych, ziół świeżych
  • Mięsa, owoce morza – sposoby przygotowywania
  • Rost beef w musztardzie z krewetkami, warzywami i sosem homarowym z whisky

  • Dział 3

  • Mięsa, owoce morza – trendy i techniki w serwisie talerzowym
  • Przygotowanie produktów do zajęć praktycznych - obróbka wstępna
  • Dania z ryb i owoców morza
  • Różne sposoby i techniki przyrządzania ryb
  • Sałata z rukoli i szpinaku z kalmarami smażonymi w oleju sezamowym, kurkumie, czosnku i chili
  • Sandacz pieczony w cieście filo z konfiturą z czerwonej cebuli
  • Najnowsze trendy kulinarne w sporządzaniu ryb i owoców morza
  • Pomidorowe risotto z krewetkami, szałwią i parmezanem
  • Stek z łososia pieczony z prawdziwkami, karotką, w sosie holenderskim
  • Najnowsze techniki i technologie w sporządzaniu ryb i owoców morza
  • Szyjki rakowe duszone z suszonymi śliwkami majerankiem, chili i pieczonym czosnkiem podane z kopytkami

  • Dział 4

  • Dania z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i dziczyzny
  • Beef Welighton, sos pieprzowy z Porto
  • Confite de canarie - duszone udka kacze z jabłkami, w majeranku i czosnku
  • Giczka cielęca w rosole z warzywami
  • Filet Mignon z sałatką z melona z parmezanem, chlli i kaparami, sos rozmarynowy
  • Dania z ziemniaków, ryżu, makaronu i produktów zbożowych
  • Ziemniaki zapiekane z tymiankiem w słodkiej śmietanie
  • Pilaw z kaszy perłowej z warzywami, curry i kolendrą
  • Makaron „Carbonara” i „Alfredo” z kurczakiem

  • Dział 5

  • Przygotowanie produktów do zajęć
  • Desery na ciepło: Naleśniki Zuzanny w sosie pomarańczowym
  • Brzoskwinie w z migdałowym „Szodonie”
  • Francuskie pierożki nadziewane jabłkami, bakaliami i lodami waniliowymi
  • Mus czekoladowy z owocami cytrusowymi
  • Czerwone grapefruity zapiekane w migdałowym zabajone z lodami waniliowymi i płatkami migdałów
  • Relacje międzyludzkie


  • Osoba do kontaktu

    Kinga Nowacka-Kuźmitowicz

    Tel. +48 660-571-520

    e-mail: kinga.nowacka@ceib.com.pl

    Mogą też Państwo wysłać maila z zapytaniem na adres: szkolenia@ceib.com.pl


    Powyższy program szkolenia jest autorskim programem trenera/partnera Centrum Edukacji i Biznesu. Wszystkie materiały chronione są prawami autorskimi ich autorów i właścicieli. Kopiowanie, modyfikowanie, transmitowanie elektronicznie, powielanie, wykorzystywanie i dystrybucja zawartych tu materiałów w całości lub we fragmentach dozwolona jest wyłącznie za zgodą właściciela.
     

      Doradztwo i szkolenia - Hotelarstwo - Kucharz, Kucharka, kurs, podnoszenie kwalifikacji

    Materiały do pobrania:




    pisture

    Centrum Edukacji i Biznesu

    Outsourcing

    Do pobrania