Coaching pracowników restauracji

Coaching jest stosunkowo nowym zjawiskiem, cieszy się już jednak zasłużoną sławą. Według niektórych badań stopa zwrotu z inwestycji w coaching pracownika wynosi powyżej 500%. Tak wysokich zysków z inwestycji nie powinno się pozostawiać w rękach konkurencji. Umiejętności prowadzenia rozmów coachingowych są cenną kompetencją managerów. Sposób słuchania i prowadzenia rozmowy typowy dla coachingu szybko rozprzestrzenia się w organizacji otwartej na tę formę wsparcia pracowników. Organizacja o „kulturze coachingowej” jest organizacją nie tylko otwartą i rozumiejącą, ale także wyjątkowo efektywną.


Cele szkolenia:

Po zakończeniu szkolenia uczestnicy będą potrafili:

Zdefiniować coaching oraz odróżnić go od innych form wsparcia (terapii, mentoringu, doradztwa)

Rozumieć istotę coachingu

Oddzielić rolę coacha od roli managera restauracji

Wdrożyć w swojej pracy elementy coachingu

Zastosować w rozmowie z pracownikiem słuchanie na głębokim poziomie

Zadawać pytania, które wzmocnią w pracownikach poczucie odpowiedzialności za wyniki

Wykorzystać niektóre narzędzia stosowane w coachingu


Korzyści dla uczestników:

Poprawa zdolności słuchania

Umiejętność zastosowania niektórych technik i narzędzi coacha

Możliwość wpłynięcia na wyższą wydajność podległych pracowników

Wiedza, kiedy można być coachem a kiedy należy być managerem

Umiejętność zadawania pytań, które mogą przyczynić się do rozwoju podlegających pracowników

Umiejętność wspierania pracowników w poszukiwaniu głębszego sensu w wykonywanej prac;

Umiejętność wspierania pracowników w samodzielnym określaniu i osiąganiu celów


TEMATYKA:

1. Coaching – podstawy

  • definicje coachingu
  • odróżnienie coachingu od innych form wsparcia
  • główne założenia coachingu
  • coaching a psychologia pozytywna

  • 2. Relacja w coachingu

  • budowanie relacji
  • koncentracja na kliencie coachingu

  • słuchanie na głębokim poziomie


    3. Modele coachingu

  • model GROW
  • inne modele

  • 4. Mocne pytania

  • pytania typowe dla coachingu
  • budowanie pytań

  • 5. Niektóre narzędzia wykorzystywane w coachingu


    6. Kompetencje coacha


    7. Praca z oporem i ograniczającymi przekonania


    8. Coaching na poziomie wartości


    9. Coach a MANAGER

  • części wspólne w rolach coacha i managera
  • rozłączność roli coacha i roli managera
  • 10. Budowanie kultury coachingowej w restauracji

  • możliwości wykorzystania umiejętności coacha w restauracji
  • postawa managera wykorzystującego metody coachingowe

  • 11. Etyka w pracy coacha



    Osoba do kontaktu

    Kinga Nowacka-Kuźmitowicz

    Tel. +48 660-571-520

    e-mail: kinga.nowacka@ceib.com.pl

    Mogą też Państwo wysłać maila z zapytaniem na adres: szkolenia@ceib.com.pl


    Powyższy program szkolenia jest autorskim programem trenera/partnera Centrum Edukacji i Biznesu. Wszystkie materiały chronione są prawami autorskimi ich autorów i właścicieli. Kopiowanie, modyfikowanie, transmitowanie elektronicznie, powielanie, wykorzystywanie i dystrybucja zawartych tu materiałów w całości lub we fragmentach dozwolona jest wyłącznie za zgodą właściciela.
     

      Doradztwo i szkolenia - Hotelarstwo - Coaching pracowników restauracji, trening pracowników

    Materiały do pobrania:




    pisture

    Centrum Edukacji i Biznesu

    Outsourcing

    Do pobrania